Χειρουργική αφαίρεση σπίλων
Εκτός από τα μορφώματα του προσώπου και του σώματος που υπάρχουν εκ γενετής, στην πορεία μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους και κάποια ανεπιθύμητα ογκίδια, τα οποία σταδιακά μεγαλώνουν. Τα ογκίδια αυτά είναι οι γνωστές σε όλους μας ελιές (σπίλοι) και η διαδικασία αφαίρεσής τους, ονομάζεται επιστημονικά αφαίρεση σπίλων.
Η ακριβής διάγνωση και ονομασία των σπίλων είναι δυνατή μόνο μετά την αφαίρεσή τους, μέσα από ιστολογική εξέταση, π.χ. κύστη, λίπωμα, κρεατοελιά, κακοήθες μελάνωμα, κλπ.
Σπίλος και χαρακτηριστικά του
Οι σπίλοι στην ουσία αποτελούν αθροίσεις τροποποιημένων κυττάρων, φυσιολογικές εκδηλώσεις του δέρματος, οι οποίες εμφανίζονται είτε στην επιφάνεια της επιδερμίδας ή σε πιο βαθιά στοιβάδα της. Κάποιοι σπίλοι υπάρχουν ήδη από τη γέννηση (συγγενείς σπίλοι), ενώ κάποιοι άλλοι εμφανίζονται στην πορεία (επίκτητοι σπίλοι), συνήθως μέχρι τα 25 έτη και μεγαλώνουν ταυτόχρονα με το σώμα.
Οι σπίλοι μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος και του προσώπου, ωστόσο είναι πιο συχνοί στα μέρη του σώματος που βρίσκονται πιο συχνά εκτεθειμένα στον ήλιο.
Οι περισσότεροι σπίλοι είναι μικροί σε μέγεθος (λίγα χιλιοστά) και επίπεδοι, ωστόσο αρκετές φορές έχουν τη μορφή οζιδίων, με μέγεθος εκατοστών, ενώ σπανιότερες είναι οι περιπτώσεις των γιγαντιαίων σπίλων. Ο αριθμός και το είδος τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από κληρονομικούς παράγοντες, παρόλα αυτά ευνοούνται σε μεγάλο βαθμό από τον ήλιο με αποτέλεσμα να αυξάνονται μετά τους καλοκαιρινούς μήνες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ύποπτα σημάδια που κάνουν την εμφάνισή τους στο δέρμα μας δεν είναι πάντοτε σπίλοι. Κάποιες φορές πρόκειται για προϊόντα φωτογήρανσης ή φυσιολογικής γήρανσης του δέρματος ή μπορεί να είναι καλοήθη ή κακοήθη ογκίδια.
Είδη σπίλων
Οι συνηθισμένες ελιές (μελανοκυτταρικοί σπίλοι) είναι πολλών ειδών, όπως χοριακοί σπίλοι, μικτοί σπίλοι, κ.ά. Γνωστά ακόμα είδη σπίλων είναι ο κυανός σπίλος, ο σπίλος του Backer, ο σμηγματογόνος σπίλος, ο σπίλος του Ota, ο σπίλος του Spitz, ο φαγεσωρικός σπίλος κ.ά.
Πότε πρέπει να αφαιρεθεί ένας σπίλος;
Η αφαίρεση σπίλου μπορεί να κριθεί απαραίτητη τόσο για ιατρικούς όσο και για αισθητικούς λόγους. Ο γιατρός μας αποφασίζει αν ο σπίλος είναι ακίνδυνος, αν είναι ύποπτος και χρειάζεται παρακολούθηση ή αν πρέπει να αφαιρεθεί και ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να γίνει αυτό.
Πότε ένας σπίλος κρίνεται επικίνδυνος;
Ο βαθμός επικινδυνότητας ενός σπίλου εξαρτάται από:
Τεράστια σημασία έχει επίσης η οποιαδήποτε αλλαγή του σπίλου (εξέλκωση, αιμορραγία, οίδημα), η οποία είναι ένδειξη επικινδυνότητας και χρήζει άμεσης εξέτασης.
Η διαδικασία αφαίρεσης σπίλων
Οι σπίλοι μπορούν να εμφανιστούν σε όλα τα σημεία του προσώπου, όμως πιο συχνά τους εντοπίζουμε στην περιοχή της μύτης και γύρω από τα μάτια και τα αυτιά. Η αφαίρεσή τους όταν είναι μικροί είναι πολύ εύκολη διαδικασία, καθώς το μέγεθος του ελλείμματος που δημιουργείται στο δέρμα μετά την αφαίρεσή τους είναι μικρό και χρειάζεται μόνο μία απλή συρραφή στο σημείο.
Σε περιπτώσεις αφαίρεσης μεγάλων σε μέγεθος σπίλων, η έκταση του δερματικού ελλείμματος είναι μεγάλη, ως εκ τούτου για να καλυφθεί απαιτείται η χρήση γειτονικού δερματικού κρημνού ή ελεύθερου δερματικού μοσχεύματος ολικού πάχους.
Με την επέμβαση, στόχος είναι να αφαιρεθεί πλήρως ο σπίλος μέχρι τα όρια υγιών ιστών και άμεσα να αποκατασταθεί το έλλειμα ώστε να μην υπάρχει κανένα σημάδι της αφαίρεσης στο δέρμα.
Η επιλογή της κατάλληλης χειρουργικής τεχνικής εξαρτάται από τη θέση και την έκταση του ελλείματος.
Οι σπίλοι αφαιρούνται με χειρουργική επέμβαση όταν υπάρχει υποψία κακοήθειας του σπίλου. Αυτές τις υποψίες συνήθως τις γεννάει το χρώμα, το μέγεθος και η υφή του σπίλου.
Στην Opsi Derma Clinic, η αφαίρεση τους γίνεται σε χειρουργείο μικροεπεμβάσεων (one day surgery) με τοπική αναισθησία και λίγες ώρες παραμονής στην κλινική. Ο σπίλος αφαιρείται ολοκληρωτικά και αποστέλλεται απαραιτήτως για ιστολογική εξέταση, ώστε να υπάρξει επακριβής ιστολογική διάγνωση, αλλά και για να αποκλειστεί η επανεμφάνιση της βλάβης σε υγιείς ιστούς στο μέλλον.
Για την αφαίρεση πιο εκτεταμένων δερματικών βλαβών, κυρίως σε άτομα μεγάλης ηλικίας, χρειάζεται τοπική αναισθησία σε συνδυασμό με νευροληπτοαναλγησία, παρουσία αναισθησιολόγου.
Ο πόνος μετά την επέμβαση αντιμετωπίζεται με αναλγητικά φάρμακα και είναι ήπιος.
Το οίδημα υποχωρεί το πολύ σε 2 μέρες και δεν υπάρχει καμία μετεγχειρητική επιπλοκή.
Ο ασθενής επιστρέφει σε διάστημα 5-7 ημερών για να αφαιρέσει τα ράμματα και πρέπει για το επόμενο διάστημα να αποφεύγει την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.
Τα στάδια της διαδικασίας αφαίρεσης σπίλου
Τα βήματα της διαδικασίας που συνήθως ακολουθείται για την αφαίρεση σπίλου με άμεση πλαστική αποκατάσταση του δερματικού ελλείμματος είναι τα παρακάτω:
1. Αξιολόγηση της δερματικής βλάβης και επιλογή της χειρουργικής πορείας.
2. Εκτομή του σπίλου σε βάθος σε υγιείς ιστούς και άμεση πλαστική αποκατάσταση του ελλείμματος.
3. Ιστολογική εξέταση του εκτομηθέντος υλικού.
4. Φωτογραφία του σπίλου πριν την επέμβαση, μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης, καθώς και μετά την πλήρη αποκατάσταση.
5. Συμπληρωματική διορθωτική επέμβαση, αν κριθεί απαραίτητο.